LITERATURE – VoltaireFransua-Mari Arouet lindi në Paris më 1694. Babai i tij, një avokat i mirënjohur,
e dërgoi atë në shkollën më të mirë në kryeqytet, dhe nga të gjitha aspektet,
ai ishte një student i shkëlqyer. Arouet i ri, vendosi në një moshë të hershme për të bërë emrin e tij si shkrimtar, ose më mirë të ribënte emrin e tij, pasi gjëja e parë që bëri ishte ndryshimi i emrit të tij në Volter. Shekulli i 18 është shpesh referuar si Epoka e Arsyes, ose Epoka e Iluminizmit, por nganjëherë, më thjesht,
si Epoka e Volterit. Pra, ndryshimi i emrit të tij ishte një vendim i mirë. Epoka e Arouet, nuk tingëllon edhe aq mirë. Volteri ishte jashtëzakonisht i talentuar si poet. Në moshën vetëm 24 vjecare, ai e pati tragjedinë e tij të parë të performuar në Comédie-Française. Që atëherë, ai kishte filluar të
punojë në një poezi epike rreth luftërave civile fetare franceze të shekullit të 16-të, duke lavdëruar Henrin IV si mbretin
që solli paqe nga konvertimi pragmatik i
Protestantizmit në Katolicizëm. Kjo do të ishte një temë
e dashur për zemrën e Volterit, Që nën maskën e shkrimit të një epike kombëtare, ai ishte duke kritikuar pasojat e përgjakshme të intolerancës fetare. Që në fillim, pikëpamjet e Volterit
mbi fenë u shprehën fuqishëm. Ai nuk ishte ateist. Pjesërisht, sepse ai mendonte se
një besim minimal në një hyjni ishte i dobishëm për kohezionin social. Perëndina e Volterit
krijoi botën, futi tek ne një ndjenjë të mirë dhe të keqe dhe pastaj u ul në rradhët e fundit. Kjo njihej si fe racionale, ose në shekullin e 18-të e quajtur
fe natyrore, ose deizmit. Dhe nuk kishte lidhje me
metafizikën në ndonjë aspekt. Volteri ishte në thelb një njeri me arsye, i cili e urrent fanatizmin,
idhujtarinë dhe supersticionin. Që burrat mund të vrasin njëri-tjetrin
për të mbrojtur disa pika të doktrinës fetare, të cilat ata mezi i kuptojnë,
është diçka që ai e e shihte si të neveritshme. Dhe ai e rezervoi urrejtjen e tij më të madhe
për klerikët, që shfrytëzuan besimin e besimtarëve
për të ruajtur bazën e tyre të fuqisë. Volteri e donte fenë
por jo në Kishë. Për arsye të dukshme,
autoritetet katolike nuk ishin pro
Poemës së Volterit rreth Henrit IV, La Henriade, që do të botohej në Francë. Pra, Volteri vendosi të shkojë
dhe ta publikojë atë në Londër, dhe në 1726, shkoi dhe udhëtoi për në Angli. Ajo që filloi si një udhëtim biznesi shpejt u kthye, në diçka krejt të tjetër. Dhe Volteri përfundoi duke qëndruar në Angli për dy vjet e gjysmë. Ai mësoi të fliste anglisht rrjedhshëm,
u njoh me shkrimtarët dhe politikanët, dhe u bë një admirues i madh
i kulturës protestante angleze. Ai vendosi të shkruante një libër për
përvojën e tij në Angli. Dhe letrat që kanë të bëjnë me kombin anglez
u shfaq së pari në anglisht në 1733. Autoritetet franceze u tmerruan. Libri ishte censuruar dhe
Volteri mezi arriti të shmangte burgun. Kjo për shkak se libri paraqiste
një portret informal të kulturës angleze, në një stil të mprehtë dhe ironik duke marrë me rradhë fenë, politikën, shkencën dhe letërsinë, në mënyra që ishin kritike në mënyrë implicite të kulturës dhe politikës franceze. Këtu, për shembull, është se si e paraqet Volteri
Shkëmbimi Mbretëror, një ndërtesë e bukur në zemër
e qytetit të Londrës, ku tregtarët nga e gjithë bota
do të takoheshin për të bërë biznes. "Shikoni Shkëmbimin Mbretëror",
Volteri ka shkruajtur, "ku përfaqësuesit e të gjitha kombeve
takohen për të mirën e njerëzimit. Ka Hebrenj, Muhammedian dhe
një i të Krishterë që shkëmbenj së bashku sikur ata të gjithë të ndajnë të njëjtën fe, dhe jepnin emrin e jobesimtarit askujt tjetër veç falimentuesit. Atje Presbiteriani i beson Anabaptistit,
dhe Njeriu i Kishës varet nga fjala e Priftit Në ndarjen e këtij kuvendi të qetë dhe të lirë, disa do të sbarpsen në sinagogë,
dhe të tjerët për të marrin një gotë. Ky njeri shkon dhe pagëzohet në një vaskë të madhe,
në emër të Atit, Birit dhe Frymës së Shenjtë: se njeriu pret prepucin të birit të tij, ndërsa një grup fjalësh hebraike
(krejt të pakuptueshme për të) janë thënë mbi fëmijën e tij. Nëse vetëm një fe do të lejohej në Angli,
qeveria do të bëhej shumë arbitrare; nëse ka vetëm dy, njerëzit do të prisnin fytet e njëri-tjetrit; por, si një turmë e tillë, të gjithë jetojnë të lumtur dhe në paqe ". Mesazhi i Volterit është i qartë. Dallimet fetare janë të parëndësishme dhe për të ndarë njerzit, ndërkohë që tregtia është e rëndësishme
dhe i bashkon ata. Përfundimi i tij, se pluraliteti i feve në Angli
çon në një shoqëri më paqësore, është, sigurisht, një kritikë e fshehtë e Francës,
ku kisha katolike ishte dominante. 'Letrat që kanë të bëjnë me Kombësinë Angleze', gjithashtu diskutojnë Lokun dhe Njutonin, mendimtarë të njohur pak në Francë. Subjekti mund të duket sfidues,
por Volteri është një mjeshtër që popullarizon një material të vështirë. Pyesni çdo nxënës sot
për atë që ata e dinë për Njutonin, dhe ata do t'ju tregojnë
mollë që bie mbi kokën e tij, dhe mbijetesa e kësaj anekdote
është tërësisht për shkak të Volterit. Ai e dëgjoi atë nga mbesa e Njutonit dhe menjëherë e kuptoi se ky imazh i thjeshtë ishte mënyra e përsosur e përcjelljes së thjeshtësisë
se shpjegimit të Njutonit për forcën e gravitetit. Pasi Volteri e përdori historinë në të
'Letra në lidhje me Kombin Anglez', të gjithë kujtonin atë dhe Volteri
e la shenjën e tij në kulturën popullore angleze. Volteri luftoi me
çështjen e së mirës dhe e së keqes, problemi në zemër
i veprës së tij më të njohur, 'Kandid', i cili u botua në vitin 1759 dhe ishte një best-seller nga momenti që u shfaq. Përkthyer në çdo gjuhë të mundshme, ajo mbetet vepra më e lexuar e
iluminizmit europian. Madje ka lënë edhe shenjë në gjuhën tonë. Shprehje si 'pour encourager les autres' —
për të inkurajuar të tjerët ose 'il faut cultiver le jardin', —
ne duhet të kultivojmë kopshtin tonë kanë hyrë në përdorim të përbashkët. 'Në të mirën e të gjitha botëve të mundshme',
po, kjo është një tjetër, shprehje e cituar nga 'Kandid',
pa e kuptuar fare. Dhe kjo është shenjë e sigurt e një klasiku. 'Kandid' është një punë e përjetshme,
si satirë e gjendjes njerëzore, por është edhe puna e Iluminizmit dhe
tema e saj filozofike shpallet në titull: "Kandid" ose "Optimizëm". Heroi i 'Kandid', siç na tregon emri i tij,
është një anti-hero i pafajshëm. Ai është në mbrojtje të mësuesit të tij, Pangloss,
i cili predikon filozofinë e Optimizmit. Ky nuk është 'optimizëm' ​​në kuptimin modern për të shikuar në anën e mirë. Optimizmi, i shkruar me shkronjë kapitale O dhe si i shpjeguar
nga filozofi gjerman, Leibniz, ishte një përpjekje për t'u përgjigjur
problemit vjetërsues të së keqes. Pse, nëse Perëndia është i mirë, e lejon ai
ekzistenca e së keqes në botë? Për të cilën Leibnizian Optimist i shekullit të 18-të përgjigjet, e keqja është pjesë e një modeli më i madh të së mirës: 'Të gjitha të këqijat e pjesshme, të mirat universale'
siç thotë dhe poeti anglez "Pope". Me fjale te tjera,
e keqja nuk ekziston fare. Është vetëm diçka që njeriu imagjinon
për shkak të pamjes së tij të kufizuar të botës. Ju mund të mendoni se kjo tingëllon si një trik vetëbesimi, sigurisht që Volteri kështu mendonte, por kjo ide e ka gjetur pranim të përhapur në shekullin e 18-të. Misioni i madh i 'Kandid' ishte
vënia e kësaj filozofie në provë. Nxjerrë nga shtëpia e tij e rehatshme
një kështjellë e errët gjermane, pasi u përpoq të josh
vajzën e bukur të Baronit, Cunégonde, Heroi i Volterit, Kandid,
i nënshtrohet shumë sprova dhe mundime: duke u rekrutuar në ushtri, ai lufton në një luftë, pastaj shkëputet, vetëm për ta gjetur veten një dëshmitar gjatë një tërmeti në Lisbonë. Kandid është sjellë në mënyrë të përsëritur ballë për ballë
me të keqen në format e saj më ekstreme: e keqja morale, në rastin e tërmetit,
ku njeriu nuk duhet të fajësohet; dhe mbi të gjitha të keqen njerëzore, të tilla si lufta,
ku njeriu është shumë i fajshëm. Optimizmi i ftohtë i Pangloss është qartë, i pamjaftueshëm
përgjigje, ndaj madhësive të së keqes në këtë shkallë. Me kalimin e kohës, edhe Kandid fillon ta kuptojë këtë: për të cituar nga libri, 'Dhe nganjëherë
Pangloss do t'i thoshte Kandidit: 'Të gjitha ngjarjet formojnë një zinxhir
më të mirë të të gjitha botëve të mundshme. Për në fund, në qoftë se nuk do të kishit dhënë një goditje të mirë në pjesën e prapme dhe duke u dëbuar nga një kështjellë e bukur për dashurinë e Miss Cunégonde, dhe nëse nuk do t'i ishit nënshtruar Inkuizicionit, dhe në qoftë se ju nuk ishit ishit endur nëpër Amerikë në këmbë, dhe në qoftë se ju nuk e kishit trajtuar Baronin me një goditje të mirë me shpatën tuaj, dhe po të mos i kishit humbur të gjitha delet tuaja nga vend i bukur i El Dorados, ju nuk do të ishit këtu tani duke ngrënë
liko qitroje dhe arra pistaku. ' "Kjo është thënë me vend," u përgjigj Kandidi,
'por ne duhet ta kultivojmë kopshtin tonë'. Pas 1760, Volteri u vendos në të
vilë druri në Ferney, jashtë Gjenevës. Tashmë, ai ishte shkrimtari më i famshëm, që ende jetonte, në Evropë, dhe ai u bë i njohur gjerësisht
si 'patriarku i Ferney'. Ai mori disa çështje publike. Në 1761, një tregtar protestant Xhan Kala, që u akuzua për vrasjen e djalit të tij
dhe u dënua nga gjykatësit e Tuluzit për t'u torturuar dhe
pastaj për t'u vrarë në timonin e torturës. Proceset ligjore ishin,
për ta thënë shkurt, të parregullta, dhe dyshimet u rritën
se gjyqtarët në qytetin e tij katolik kishte vepruar me zell të tepruar
nga fanatizmi fetar. Volteri u përfshi në këtë rast dhe ngriti një fushatë energjike
për të rehabilituar kujtesën e Kalas dhe të ndihmojë anëtarët e familjes së tij, të cilët ishin lënë mënjanë. Ai i shkroi letra atyre që ishin në autoritet
dhe botoi një rrjedhë pamfletash, duke kulmuar në vitin 1763 në
Traité sur la tolérance, e cila fillon me faktet historike
e rastit Kalas dhe zgjerohet në një histori të
intolerancës fetare në kulturën evropiane. Shkrimet e Volterit kishin
ndikim të madh në opinionin publik, dhe përfundimisht gjyqtarët në Paris u hodhën poshtë
aktgjykimin e gjykatës së Tuluzës. Shumë vonë për të shpëtuar Kalas,
por një fitore e madhe për Volterin, i cili kishte mësuar një mësim të rëndësishëm rreth asaj se si mund të sillet ndryshimi përmes presionit të opinionit publik. 'Opinioni kontrollon botën,' shkroi ai në 1764, 'por në afat të gjatë janë filozofët ata që e formojnë këtë opinion'. Volteri tha për veten e tij
se ai 'shkroi për të vepruar', dhe ai donte që shkrimet e tij të ndryshonin
mënyrën se si njerëzit mendonin dhe silleshin. Duke udhëhequr kryqëzatat e tij kundër fanatizmit,
ai madje shpiku një slogan të fushatës, Ecrasez l'Infâme!, i cili përkthehet
përafërsisht si 'Shtyp shpirtkëqinjtë!'. L'Infâme qëndron në këtë rast për
gjithçka që Volteri urrente, gjithçka që ai i kishte përkushtuar jetën duke luftuar: paragjykim, intolerancë,
sjellje irracionale të çdo lloji. Nuk duhet ta harrojmë kurrë që Volteri
ishte gjithashtu një shkrimtar i shkëlqyer, një nga stilistët më të mëdhenj që
gjuha franceze ka njohur ndonjëherë. Fuqia e ideve të tij kishte shumë të bënte me
fuqinë e shprehjes së tij. Shumë shkrimtarë u tallën me mrekullitë. Askush nuk bëri aq qesharake sa Volteri. Gjithmonë, Volteri kishte në vesh frazën e thënë: 'Po të mos kishte ekzistuar Perëndia,
do të ishte e nevojshme ta shpiknim atë '. Është një linjë e mirë, madje edhe në anglisht, dhe e
më mirë akoma në frëngjishten origjinale ku është më e paharrueshme sepse
është një linjë klasike alexandrine me 12 rrokje: Si Dieu n'existait pas,
il faudrait l'inventer. Trashëgimia e Volterit në debatet tona të tanishme rreth
toleranca fetare mbetet jashtëzakonisht e fuqishme. Vështirë se një javë kalon pa
një artikull në shtyp duke cituar: 'Unë nuk e miratoj atë që thoni,
por unë do të mbroj deri në vdekje të drejtën tënde për ta thënë ". Kjo thirrje grumbulluese e tolerancës
multikulturaliste është aq i fuqishme sa nëse Volteri nuk do ta kishte thënë atë,
ne do të kishim dashur ta shpiknim vetë, që është pikërisht ajo që ndodhi. Shprehja u shpik
nga një grua angleze në 1906. Pa marrë parasysh, ajo shpreh një të vërtetë
që është thelbësisht e rëndësishme për kulturën tonë, kështu që ne e kemi miratuar këtë frazë
dhe vendosim që Volteri ishte ai që e tha atë. Volter, emri i tij është bërë sinonim me
një grup vlerash liberale: liria e fjalës, refuzimi i fanatizmit
dhe supersticionit, besimin në arsyen dhe tolerancën. Është unike, dhe në ditët e sotme,
një trashëgimi jashtëzakonisht të çmuar.

25 replies on “LITERATURE – Voltaire”

I'd like to just add a bit to what Voltaire believed religiously. In his book, Candide, he describes visiting this great society. One in which everyone was fed, everyone had gainful employment and plenty of leisure time. It was in short, the perfect society. When he meets the kind and starts asking him about their culture he asks "Do you have a religion?". To which the king replies "Do we have a religion? A society as great as this? Of course we have a religion." "Well what is it then?" "We worship God." as though it should be obvious. "But don't you have any priests or temples?" "Each man's God is his own so we are all priests." Now, I'm not a religious man but I must admit, that makes almost too much sense. If I were to be convinced that God existed, that would probably be how I saw things.

Ông này chết trong đau khổ núc chết nằm trên giường bệnh hai tháng cộng đơn và bệnh tật,ông ta tự cà cấu thân mình ra và cầu xin thiên chúa tha tội và xin ngài cứu giúp.

Thanks for the video. I don’t think you do justice or are quite fair when it comes to ‘ the irrational’ aspects of life. The age of reason is still very much in its infancy and history is not on its side yet. It was Rousseau’s romantic movement that inspired meaning in the unmoored thinking of the ‘rational’ movement of his day. And it is often in those moments of great uncertainty when choices are made towards goodness and charity. I just hope the irrational aspects of life are not demonized. Love your work. Thanks.

Tolerance – excessive tolerance can be the Downfall of the West. In the name of Tolerance the West can not without imperiling its own children admit lawbreakers, the intellectually inferior, or those who themselves embrace a radical religion. Use your common sense and wake up to this core truth!!

the math education skill and talent in this video , we will have to watch three or four times to gain compensation and understanding/ ,my read comperhenion is 5 nD 6 , and but my ablility to learn process and complete is .

School of Life I LOVE your videos, but am disturbed about the lack of people of color. How is that? Please make an effort: James Baldwin, Ralph Ellison, Elijah Anderson to name a few. And how about issues of race. Thank you!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *